Tips om Træning

Tlf: 21 74 25 96: 

KREILGAARDS-HUNDE

Familie opdræt af Norrbottenspids

TIPS OM TRÆNING!

Jeg vil med denne her side gerne give nogle af mine egne personlige erfaringer videre (råd og vejledning), som jeg selv manglede/glemte, da jeg første gang købte mine egne hunde - både den første og den næste :-)

 

Den gode relation mellem hund og ejer...

Det aller vigtigste at træne med sin nye hvalp/hund er kontaktøvelser - alt andet kan i teorien vente, for kontaktøvelserne danner hele grobunden for den gode relation mellem hund og ejer og al efterfølgende træning/udvikling. Kontaktøvelserne danner hele basis for det sikre indkald, så du får en hund, der kommer hver gang du kalder. Jeg rådgiver og vejleder gerne om kontaktøvelser, men henviser også til Siri Reneé - se her... hvor du kan lære meget meget mere om emnet - hun har mange gode videoer på You Tube. Herefter er det en rigtig god ting at træne "Nej-øvelsen" en kommando der i bund og grund betyder - hold op med det, du har gang i lige nu - den komando er meget nyttig i mange sammenhænge...

 

Træn daglig håndtering... (handling)

Hvalpen skal trænes til at synes om at få kigget på ører, poter, tænder, øjne m.v. så den er vant til de undersøgelser, der måtte komme ved dyrlægen og hvis man evt. vil udstille sin hund på et tidspunkt. Der kommer også et tidspunkt senere i hundens liv, hvor det bliver nødvendigt, at rense/børste tænder samt klippe negle og det er bare meget nemmere, hvis din hund vænner sig til det fra starten af...

 

Du skal også fra starten - lære din hund at blive børstet - Norrbottenspids fælder to gange om året, hvor det kan være en god ide, at fjerne de løse hård, med jævne mellemrum - det giver mindre "svineri" i huset... Brian har også vænnet Saga til at blive støvsuget, hvilket er meget praktisk.

 

Den skal også træne det, at få sele af og på, at få halsbånd af og på og få sat snor på - den træning kan man sagtens gøre hjemme i stuen/haven - træner man det ofte, så lærer hunden heller ikke at forbinde sele og snor med gåture, hvor nogle hunde kan ende med reagere ret voldsomt af glæde, når de skal på tur.

 

Renlighedstræning

Vær opmærksom på, at når din hvalp har spist, sovet og leget - så skal den ud med det samme. Hvis du er opmærksom på hvalpen, så undgår du uheld inde og får lynhurtigt en renlig hund - Det er dog yderst vigtig, at det sted du tager hvalpen med ud for at besørge - er et sted den føler sig meget tryg ellers besørger den ikke.... forestil dig. at en lille hvalp alene i naturen skulle klare sig selv - så ligger det dybt i dens instinkter, ikke at gøre opmærksom på sin egen tilstedeværelse, for så får "rovdyrene" færten af den - derfor vil man som ofte opleve, at hvalpen ikke besørger på gåturerne i starten.

 

Skulle uheldet være ude indenfor, så pas lige på med, hvad du gør gulvet rent i - det kan være giftigt for hunden i forkerte blandingsforhold, da den kan finde på at slikke på gulvet, hvor der lige er gjort rent. (ex. rodalon).

 

Alene hjemme træning

Skal din hvalp/hund på sigt trives med at være alene hjemme en arbejdsdag, så er det vigtigt, at begynde træningen tidligt, men det kan du læse meget mere om på nettet - eller spørg mig, inden du tager din hvalp med hjem.

 

Miljøtræning...

Træn allerede fra starten, at tage din hvalp med ud i den store verden - det den har set og oplevet i prægningsfasen, mens den er 8-12 uger gammel, opfatter den, som en helt naturlig del af verden. Så jo mere du under positive omstændigheder, kan præsentere din hvalp for i denne periode - jo bedre er det.

 

Her er besøg hos dyrlægen bla. helt essentielt, så tag din hvalp med hen og hilse på dyrlægen - leg med den - beløn den - så det bliver en positiv oplevelse, at komme der og gør det gerne flere gange - uden at den skal undersøges (opleve noget ubehageligt).

 

Tag den også med en tur i byen - den skal ud og møde trafik - biler, busser, knallerter, cykler - forskellige mennesker i alle farver, aldre og størrelser, så hunden senere i livet ikke bliver forskrækket over at se f.eks en ældre mand med rolator eller i kørestol - bare fordi det ser anderledes og måske endda farligt ud i hundens øjne.

 

Miljøtræning hjemme i haven

Bor du et meget befærdet sted, så er det vigtigt, at holde sig for øje, at Norrbottenspids er en gøende race (det er en alarmerende vagthund) det ligger simpelthen i generne. Det kan dæmpes med den rette træning fra starten. Hvalpen må derfor ikke være alene i haven, det første stykke tid, første gang den gør, skal man lave en afledningsmanøvre, så hunden får indtryk af, at der sker noget positivt sammen med ejeren i stedet for noget spændende "ved hækken". Det kan være at lave øvelser sammen eller kaste godbidder i haven eller blot at lege sammen.

 

Senere træning, når den er alene i haven og den gør af et eller andet, så gå ud til hunden - anerkend, at du har hørt den (sig f.eks JA TAK), så har den udført sin "opgave" og kan nu slappe af, holder den ikke op med at gø, så tag den med ind - lytter den slet ikke efter, så hav en lang line i hunden, så du kan skabe kontakt til den.

 

Godbidder

Det er min erfarring, at nogle hunde kan være lidt kræsne med godbidder, men er de spændende, så går træningen bare meget nemmere og hundene er mere ivrige for at behage, når godbidden er en de rigtig gerne vil sætte tænderne i - læs evt mere her... (det er nogle af disse som mine hunde foretrækker).

 

Snor eller flexline

Når du overvejer om du skal bruge det ene eller andet, så skal du lige vide, at det er noget nemmere, at lære hunden at gå pænt i snor, når du bruger en kort line fremfor en lang line eller flexline - hvor flexline helt klart har sin berettigelse, hvis du er på tur i skov, på mark eller strand.

KREILGAARDS-HUNDE

Familie opdræt af Norrbottenspids

KONTAKT OS

Tlf. 21 74 25 96

Adresse: Ellipsen 17, 7000 Fredericia